Loading...

Az épületkerámiáról

  Mikor eljutunk arra az elhatározásra, hogy szeretnénk felújítani, kicsinosítani házunk homlokzatát vagy épp az újnak szeretnének valami igazán egyedi megjelenést biztosítani, sokan kezdenek el az interneten, esetleg újságokat, magazinokat böngészni. Keresgélünk a széles választékban, milyen dekorációs elemeket is használjunk otthonunk díszítésére. Erre szeretnénk Önöknek egy talán kevésbé hétköznapi díszítési eljárást bemutatni.

Számos megoldás mellett talán méltatlanul kevesebb szerepet kap a homlokzat megjelenésének kialakításánál a kerámia, mint az egyik legidőtállóbb anyag az építészetben. Megfelelő kezekben olyan építészeti elemmé válik, mely évtizedeken, de mint azt több példa is mutatja már évszázadokon keresztül változatlan formában, és színben marad fenn.

Anyagát tekintve egy samottos kerámiamassza, mely a magas hőmérsékleten történő égetés alkalmával nyeri el azt a keménységet és főképp tömörséget, mely alkalmassá teszi épületek dekorálására. Ezen a hőmérsékleten tömörödik össze annyira, hogy vízfelevő képessége már annyira csekély, ami által a fagyálló anyagok csoportjába sorolható. Felhasználási területe igen széles mozgásteret biztosít, mert az egyszerűbbtől a legbonyolultabb formákig szinte minden megoldható - megvalósítható. A homlokzat kialakításánál fontos szerepet kap, a leendő felületek harmóniájának, struktúrájának, illetve színeinek megfelelő megválasztása. Ugyanilyen jelentőséggel bír ez a kerámiánál is, amelynél természetes igényünk, hogy ne csak a homlokzatból kiemelkedő erőltetett tömegdísz legyen, hanem az épületre tervezve, annak azzal együtt élő eleme, vagy éppen célzottan egy régebben épült, ma már kevésbé tetszetős épület újra érdekessé, látványossá tétele.

Sokakban felmerül, hogy a kerámia az a csilli- villi anyag, amit nem szívesen tudnának elképzelni a homlokzaton. Számukra is van megoldás, mert már nem csak magasfényű, hanem selyemfényű és matt mázakkal is bevonható a kerámia felülete. Az épületen szinte bárhol elhelyezhető kerámiaburkolat. Homlokzaton, kerek, illetve szögletes oszlopokon, ajtó-ablak körüli burkolatként, ablakpárkányként, lábazaton, stb. Lehet egy oszlopot teljesen díszíteni, oszlopfővel és talapzattal, beleértve a köztes gyűrűket vagy csak részlegesen burkolni, mikor az oszlopnak csak oszlopfője van esetleg még egy-két hozzákapcsolódó elemmel.

Nem kell feltétlenül nagyban gondolkodni, mert van amikor a kevés is pont elég egy homlokzaton és remekül kiemeli a házat az utca egyhangúságából. Kerámiából lehet még egyedi üzlet és cégfeliratot, emblémát, címert készíteni, mely a maga eleganciájával és az anyag időtállóságával méltó módon hirdeti a cég örökéletűségét. Több ízben teljes homlokzati arculat megvalósítására kapunk felkérést, amely magában foglalja a homlokzat tagolását, az épület megfelelő színének kiválasztását is a kerámiadíszek tervezésén és megvalósításán kívül. A tervezésnél minden alkalommal figyelembe vesszük a megrendelő elképzeléseit, azt összehangolva az épület adta lehetőségekkel.

Új és régi építésű házaknál egyaránt a ház stílusát követve kell annak esetleges hangulatát, játékosságát, harmóniáját vagy éppen diszharmóniáját megtalálni.

Igazán nagyszerű olyan díszítőelemeket alkotni, mely illik a ház karakteréhez, stílusához, amelyre a tulajdonosok minden pillanatban büszkék lehetnek, ezáltal számukra is egy önkifejezési eszközzé válhat és az arra járóknak is emlékezetes vizuális élményt nyújt.

Kérjük, tiszteljen meg minket bizalmával, bármilyen hasonló jellegű kérdésre is keresi a választ.

                                                                                                                                                                                                                          Tisztelettel, 

                                                                                                                                                                                                                        Kirner Beáta Enikő és Kirner Gábor

Berillkerámia logó
 

Igazán nagyszerű olyan díszítőelemeket alkotni, mely illik a ház karakteréhez, stílusához, amelyre a tulajdonosok minden pillanatban büszkék lehetnek, ezáltal számukra is egy önkifejezési eszközzé válhat és az arra járóknak is emlékezetes vizuális élményt nyújt.

Elérhetőségeink

Székhely, telephely:
2750 Nagykőrös,
Szolnoki út 91.

Írjon nekünk: e-mail
Telefon: +36-53/350-681
Mobil: +36-30/9928274
Mobil: +36-30/2896187

Térkép →

Közösségünk